Vrijheid van meningsuiting en respect
In een land als Nederland vormen democratie, vrijheid van meningsuiting en respect voor de ander, belangrijke pijlers van de multiculturele samenleving. Voor velen komen daar Christelijke normen & waarden bij of men nu wel of niet Christen is.
Deze samenlevingsvorm van een samenwerkende meerderheid lijkt verstoord te worden door de ‘Macht’ van de intimiderende minderheid. Sommige mensen, die zich vanwege hun minderheidsstandpunt niet gehoord voelen, zoeken naar middelen om zich te laten horen. Daar waar referenda in Nederland meestal niet succesvol zijn, omdat de opkomst te laag is. Alleen de absolute voorstanders of de absolute tegenstanders voelen zich geroepen om hun stem te laten gelden.
Democratie & intimidatie
Twee begrippen die haaks op elkaar staan. Democratie betekend niets meer en niets minder dan de macht aan het volk. De zeggenschap in ons land, provincie en gemeente, waarin we wonen, wordt gevormd door een gekozen vertegenwoordiging van het volk. Het volk dat bestaat uit iedere stemgerechtigde in Nederland. De manier waarop je als individu de democratie ervaart is meestal afhankelijk van het feit of je vertegenwoordigd bent door de regerende meerderheid of de oppositie voerende minderheid.
Een oneigenlijke vorm van oppositie voeren is gebruik maken van intimidatie. In de politiek is dat iemands gedrag beïnvloeden door angst aan te jagen en te dreigen met negatieve gevolgen. Dit wordt direct of indirect tegen andere parlementsleden, statenleden of raadsleden gehanteerd. Op gemeentelijk niveau worden dan b.v. burgemeester, wethouders en raadsleden persoonlijk bedreigt als ze bepaalde besluiten wel of juist niet nemen. De burgemeester en wethouder verantwoordelijk voor opvang van asielzoekers van buurgemeente Hilversum hebben helaas met deze vorm van intimidatie te maken. Over het algemeen gezegd zijn deze persoonlijke bedreigingen niet aan een politieke partij toe te schrijven, maar ze vallen wel onder de ‘Macht’ van een intimiderende minderheid.
Op landelijk niveau is er vooral sprake van indirecte intimidatie. De opinie van ‘het volk’ wordt gemanipuleerd door incidenten te verklaren tot algemeen geldende waarheden en daarmee angst uit te spreken en overtrokken negatieve gevolgen voor te spiegelen. Wat niet wegneemt dat er proactieve stappen genomen moeten worden ter voorkoming van incidenten en de incidenten zelf aangepakt moeten worden.
De media in Nederland zorgen met elkaar zelfs voor het gratis verspreiden van deze intimiderende uitspraken. Vaak niet, soms wel voorzien van de benodigde relativering en realiteitszin.
Een ander intimidatiemiddel is om punten van onvrede toe te schrijven aan een bepaalde groep mensen, die niet verantwoordelijk zijn voor de oorzaak van de onvrede. Neem als voorbeeld de sociale, betaalbare woningnood in de Gemeente Gooise Meren. Jarenlang is er blijkbaar te weinig aandacht gevraagd door belanghebbenden en te weinig invulling gegeven door gemeenten en woningbouwverenigingen aan het verlagen van deze nood. Op het moment dat vluchtelingen met een verblijfsstatus gehuisvest moeten worden, wordt de vluchteling veroorzaker van het probleem gemaakt, dat echter al tientallen jaren speelt. Het aantal scheidingen en daardoor (tijdelijke) 1 persoonshuishoudens of 1 ouder huishoudens leggen b.v. een veel hogere druk op de sociale, betaalbare woningbouw.
Maar net zoals er bij de gehuisveste vluchtelingen de afgelopen jaren te weinig tot geen aandacht is voor de werkelijke integratie in de samenleving, is er in de opleiding van tieners en de begeleiding van samenwonenden / gehuwden te weinig of geen aandacht voor het in stand houden van die relatie en in liefde om elkaar blijven geven.
Oppositie voeren en intimidatie
Een partij als de ChristenUnie voert zowel in de landelijke, provinciale of gemeentelijke politiek oppositie door het vormen van een standpunt over een te nemen besluit. Er worden aanvullende vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister, gedeputeerde of wethouder. Hierbij wordt een zo objectief mogelijk beeld gevormd op basis van voordelen, nadelen en consequenties van een bepaald besluit, gerelateerd aan Bijbelse normen en waarden.
Om extra aandacht voor een ingenomen standpunt te vragen wordt een motie ingediend. Deze moties worden zeer regelmatig door een meerderheid in de kamer, de staten of de gemeenteraad aangenomen. Dit heeft alles te maken met de gedegen voorbereiding en het respect dat er naar ministers, Kamerleden, gedeputeerden, statenleden, wethouders en raadsleden getoond wordt. Respect naar de mens en respect voor het door hen uitgedragen standpunt, al hoeft dat niet te betekenen dat de ChristenUnie vertegenwoordiger het eens is met dat standpunt. Op eigen initiatief worden er ook moties ingediend om aandacht te vragen voor een onderwerp dat niet direct op de politieke agenda staat.
Er zijn ook partijen die via intimidatie hun standpunt kracht bij willen zetten. Intimidatie is echter een ‘hard’ communicatie middel, waar grote gevolgen aan verbonden zijn. Ten eerste zal de relatie met de andere partijen vrijwel zeker onherstelbaar beschadigd worden: medewerking en verdere samenwerking zal, zelfs als de ander toegeeft, niet van harte zijn en zeker geen navolging hebben in de toekomst.
Als je mede Kamerleden benoemd als nepparlement, moet je niet verwachten de Kamervoorzitter te mogen leveren, hoe bekwaam de kandidaat ook is. De intimiderende is namelijk alleen maar uit op het feit dat de ander doet wat de intimiderende wil bereiken. Dat de consequentie daarvan is dat toekomstige medewerking en samenwerking verspeeld wordt, wordt niet als een consequentie van het eigen handelen gezien, maar toegeschreven aan de andere partijen. Als je samenwerken afwijst, moet je niet verwachten dat zolang als je een minderheid in het parlement blijft, de meerderheid opeens wel moet jou wil samenwerken. Er wordt, om dat wel alvast af te dwingen, zelfs een beroep gedaan op de ‘Macht’ van een intimiderende minderheid.
Vrijheid van meningsuiting en respect
Voor de ChristenUnie Gooise Meren zijn de begrippen Vrijheid van meningsuiting en respect onvoorwaardelijk aan elkaar verbonden. Wanneer er echter geen respect spreekt uit een meningsuiting naar een ander, over een ander als mens of over een standpunt van een ander zou dat strijdig moeten zijn met de vrijheid van meningsuiting in Nederland.
Het Nederlandse strafrecht richt zich tegen smalend taalgebruik en aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugens (laster en smaad). Haat zaaien is het met woord of daad aanzetten tot haat jegens een individu of bevolkingsgroep, bijvoorbeeld op grond van ras, geslacht, leeftijd, land van herkomst, godsdienst, seksuele voorkeur, handicap, opleidingsniveau, levensbeschouwing, politieke overtuiging, sociaaleconomische klasse, beroep, uiterlijk en dergelijke.
De kracht van een samenwerkende meerderheid
In samenwerking zit de kracht van de meerderheid van de bestuurlijke organen in Nederland. De ‘Macht’ van een intimiderende minderheid zal er alles aan doen om deze kracht te breken, als er een van de meerderheid afwijkende mening is toegedaan. Dat is niet volgens de principes van de democratie, zoals eerder beschreven in dit artikel. Het onveilige gevoel dat in de samenleving ontstaat, door intimiderende communicatie, is groter geworden door de angst en negatieve gevolgen die voorgespiegeld worden en niet in overeenstemming zijn met wat er in werkelijkheid aan de hand is.
Hoeveel van de alle in Nederland wonende (jonge) mannen vormen b.v. een bedreiging voor vrouwen en kinderen? 39% van de vrouwen is ooit geconfronteerd met seksueel geweld, 36% daarvan vindt op school of op het werk plaats. Hoeveel aandacht is daarvoor in de samenleving en de politiek?
Welke vluchteling heeft b.v. ooit een burgemeester, wethouder of raadslid persoonlijk bedreigd?
Wat is er nog over van je geweten, van algemeen aanvaarde normen en waarden als je geen respect hebt voor het mens zijn van de ander?
Met dit artikel willen we een paar vragen aan u stellen als inwoner van de Gemeente Gooise Meren.
- Hoe belangrijk vind u Vrijheid van meningsuiting en daarbij respect tonen voor de ander die geraakt wordt door de geuite mening in de gemeente Gooise Meren?
- Herkent u intimidatie en hoe gaat u daar mee om?
Reageer naar: info@gooisemeren.christenunie.nl
Reacties op 'Vrijheid van meningsuiting en respect'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.